Första skarpa testet

Moa Glantz från Funka och Annika Öhrn från FUB Västerås (Foto Ester Hedberg)
Annika följer texten på skärmen samtidigt som hennes ögonrörelser registreras.
Idag tisdag genomförde Begriplig text de första skarpa testerna inom ramen för projektet.

Under hela projektet kommer användare med olika kognitiva funktionsnedsättningar/variationer att fungera som testpersoner. Målet är att förstå vad det är i en information som är enkelt, tydligt och begripligt. Hur kan text och information utformas så att alla kan förstå, utan att vitala delar utelämnas?

Allra först ut var Annika som satte sig ner med testledarna från Begripsam för två intensiva testtimmar (se bilden). Hon och övriga testpersoner började med att läsa en text samtidigt som deras ögonrörelser registrerades när de vandrade över en skriven text.

Sedan följer flera andra tester. Bland annat får användarna pröva att följa instruktioner där de ska lägga in ett så kallat ICE-nummer i sin telefon. Det finns flera olika varianter av instruktionerna och varje användare får pröva en.

Under testerna får användarna tid att reflektera över de texter som de läser. Vad är svårt att förstå? Hur skulle man kunna skriva bättre? Testledarna ställer många olika frågor som anpassas efter varje användares förutsättningar. Allt för att i så hög grad som möjligt förstå vad som är begripligt.

Testerna utförs i samarbete med Begripsam AB och Funka. Samtliga texter som används under testperioden i oktober 2017 finns samlade på hemsidan. 

Ämnen:

Länkar

Begripsam AB
Funka AB